Paraván

Kihasználni az időt

Semmi és senki sem szereti, ha kihasználják. A kihasználás nagyon mocskos dolog. Mert azt jelenti, hogy az ember jóval többet akar elvenni a másikból (és általában el is veszi), mint amit az önmagából csorbulás nélkül adni képes. Ha valaki valakit vagy valamit kihasznál, az olyan, mintha önző módon megragadná, és mohón, szinte agresszívan tépkedné le róla a rétegeit, nem törődve azzal, hogy fájdalmat, sebeket okoz neki. Hogy ezáltal az a valami vagy valaki, az a másik egyre gyengül, egyre kissebbé, egyre soványabbá válik, erejét veszti, és végül teljesen kifordul önmagából. Kifordul, mert valaki kihasználja. A kihasználás szó ki igekötője a legkegyetlenebb: kizsigerelést, kibelezést, kifordítást, kiforgatást jelent. S mindez úgy történik, hogy az elkövető nem foglalkozik a következményekkel, vagy túl későn észleli azokat.

Talán az idő sem szereti, ha kihasználják. Talán csak arra vágyik, hogy használják. Hogy helyesen használják. Hogy jól és méltómódon bánjanak vele. Hogy ne kifacsarják, ne kihasználják, hogy ne követeljenek tőle és belőle többet, mint amennyit nyújtani tud. Hogy ne szöszölésre, ne tespedésre fordítsák, azt gondolva, hogy az idő úgysem fogy el soha. De ne is kapkodásra, mindent és mindenkit félrelökő rohanásra. Hogy valami olyanra fordítsák, ami értelmes, ami természetes, és semmiképp sem görcsös. Valamire, ami előre visz. Valamire, ami nem unalmas. Valamire, amibe bele lehet feledkezni annyira, hogy ne számítson az idő. Sőt, egyenesen megszűnjön. Persze nem szűnik meg ilyenkor sem, csupán önfeledten élvezi ő is ezt a flow-állapotot. És ha maga az idő is megfeledkezik önmagáról, az már maga az extázis.

 

kihasználni az időt

Hogyan és mire használjam?

 

Szóval az idő azt szereti, ha tisztában vannak az értékével, ha megbecsülik. És nem kifordítják. Nem kihasználják. Mert a kihasználás az idő számára is éppoly fájdalmas, ártó és kizsigerelő, mint az embereknek. S a megfáradt, belefásult idő veszélyes, mert van még ereje arra, hogy bosszút álljon. Hogy kihasználja a kihasználóját. Hogy visszavegye mindazt (sőt még többet is), amit a kihasználás következtében elvettek tőle és belőle.

 

kihasználni az időt

Kihasznált, kidobott idők

 

képek forrása: pixabay.com

Save

További konokságok és liliségek (gondolatok, zenék, képek, versek, idézetek, további bejegyzések...) találhatók a blog Facebook oldalán. Ha van kedved, kukkants be, és/vagy csatlakozz. Néha pedig instáskodom is egy kicsit.

Figyelmeztetés: néha eléggé elgurul... a minden. A gyógyszer marad, de én inkább a minden után gurulok.

Save

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!