Paraván

A valóságról nem beszélünk

Soha nem írtam még celebhírekről, celebügyekről, legalábbis nem rémlik. Viszont a Fenyő Iván-Majka-Kasza Tibi „celebháború” kapcsán megfogalmazódott bennem néhány gondolat.

Fenyő Iván néhány napja hosszú Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy mennyire bántja az a dolog, hogy már Vekerdy Tamást is szétszedik a kommentelők, miközben egy rakás lájk érkezik Majka, Kasza Tibi (és más ismert emberek) káromkodós és gagyi posztjaira.

Nyilván nem az a baj, hogy valaki nem ért egyet Vekerdy Tamás gondolataival, de még csak nem is Majka meg Kasza Tibi. Iván szerint az egyre silányabb színvonal, a felszínesség, a csökkenő minőség, a tévéből, a médiából ömlő sok szar jelentik a gondot, illetve az, hogy a világ egyre inkább ebbe az irányba halad. A legnagyobb probléma emellett az, hogy értelmes, tehetséges, intelligens emberek, mint például Majka és Kasza Tibi (az utóbbi esetében én ezt azért megkérdőjelezném), is ezt az irányt képviselik tetteikkel, munkáikkal, megnyilvánulásaikkal. Azok, akik tudnának többet, jobbat alkotni. Olyat, ami képes lenne ellensúlyozni ezt a hanyatló, negatív folyamatot. Ha a szövegértelmezési készségem nem vezet félre, akkor Fenyő Iván közösségi posztja leginkább erről szól.

Amióta a trollok megjelentek az online világban, mindig és mindenütt ott vannak. Nem kímélnek senkit, nem válogatnak, nem gondolkodnak, csak támadnak. Vekerdy Tamást ugyanúgy megtalálják, ahogy gyaníthatóan Majkát, Kasza Tibit, vagy bárki mást is. A jogtalan, az alaptalanul aljas, a kegyetlenül kötözködő hozzászólásokat pedig senki sem érdemli meg, hívják akár Vekerdy Tamásnak, akár Kasza Tibinek (vagy netán Fenyő Ivánnak) az illetőt. Ez van, a trollkodás ellen nem nagyon lehet mit tenni, maximum szűrni és kevésbé figyelembe venni.

Ennek ellenére valóban elgondolkodtató az, hogy amíg valaki az egyik percben egy értelmes és értékes ember gondolatait támadja bunkó és primitív módon, addig a következőben már gagyi vackokat lájkolgat bőszen. Ez a jelenség elég markánsan rámutat arra a szintre, amelyen jelenleg állunk, és amely egyre inkább süllyed.

Nyilván nem kell egyetérteni Vekerdy Tamással, de az ellenvéleményeket meg lehetne fogalmazni emberi módon, nem troll-színvonalon is. (Megj.: nem tudom, melyik Vekerdy Tamás cikkről van szó, és a kommenteket sem olvastam, de Fenyő Iván nyilván nem a levegőből veszi ezt a dolgot. Biztos utána lehet járni, hogy pontosan miről és milyen kommentekről van szó, de engem most Iván bejegyzése és az arra érkezett reakciók gondolkodtattak el.)

Nem meglepő módon Kasza Tibi és Majka reakcióik során átsiklottak néhány részleten. Egészen konkrétan azon, hogy Fenyő Ivánnak nem velük van baja. Tiszteli és elismeri őket, épp ezért elszomorító, hogy hozzájuk nem méltó dolgokban vesznek részt. Pedig a népszerűségük, a rajongóik száma miatt sokkal nagyobb (lenne) a felelősségük. A népszerűséget ügyesen lehetne használni arra, hogy a követőiket egy kicsit jobb, minőségibb irányba tereljék. Mondjuk azáltal, hogy színvonalas alkotói tevékenységet folytatnak. Iván szerint erre mindketten alkalmasak lennének. Ezt Majkával kapcsolatban nem vitatom. Majka sztorija izgalmas (Ózd, VV, stb.), és le a kalappal előtte, hogy hosszú időn keresztül a köztudatban tudott maradni azáltal, hogy a hitelességet és az önazonosságot képviselte, illetve jó ideig hiteles is maradt. De mindezzel kevésbé fér össze az, hogy az utóbbi időkben sok gagyi műsorhoz adta a nevét.

Azzal kapcsolatban viszont vannak kételyeim, hogy Kasza Tibi alkalmas lenne-e a minőségi alkotói munkára. Bár Fenyő Iván azt írja, hogy van zeneisége és jól fotózik. Elhiszem, bár én semmi érdekeset nem látok benne. Pedig egyszer végignéztem vele egy Szily Nórás interjút (szóval nem egy szennylapból informálódtam), gondoltam, hátha rájövök, hogy miért olyan izgalmas és népszerű a srác. Nem jöttem rá, de ez csupán egy szubjektív benyomás.

Fenyő Ivánt mindig is bírtam, bár régebben egy lázadó, öntelt, übermagas egóval rendelkező, folyton zizegő fickónak láttam. De mindezzel együtt nem tudott unszimpatikus lenni a számomra. Persze ez is egy szubjektív benyomás. Az utóbbi években több vele készült interjút olvastam, hallgattam (többek között Szily Nóráét). Ezekből pedig azt szűrtem le, hogy sokat tanult a saját hibáiból (nekem úgy tűnik, hogy ezek a makacság és a nagy egó miatt elkövetett hibák voltak), sokat fejlődött, és őszintén mer beszélni a múltjáról. Illetve sokat beszél önismeretről és spiritualitásról is. Vannak tervei, céljai, dolgozik, tanul, képzi magát. Az, hogy róla többet tudok, mint Majkáról és Kasza Tibiről, annak köszönhető, hogy leginkább a színházi, filmes emberekkel készült interjúk érdekelnek.

Kasza Tibi hivatalos Facebook-oldalán azt írja, hogy azt se tudta, hogy Fenyő Iván még a világon van, és ki kellene gugliznia, hogy mostanában mivel foglalkozik Iván, de ehhez lusta. Rendben, bevallom, hogy nekem is utána kellene néznem, ha tudni akarnám, hogy Fenyő Iván jelenleg miket csinál. Azonban a vicc az, hogy ha nagyon konkrétumokat akarnék, akkor ezt Kasza Tibivel és Majkával kapcsolatban is meg kellene tennem. Mert ugyan ők sokkal népszerűbbek Ivánnál, és napi szinten jönnek szembe a neten, például nem tudom a műsoraik címét. Valaki pedig megsúghatná Tibinek, hogy a tévén és a bulvár médián kívül is van élet (és attól, hogy Fenyő Iván nincs főműsoridőben a képernyőn, még létezik). Az, hogy ő nem tud róla, az ő baja és ostobasága. Ügyes fiú, hogy ekkora népszerűségre tett szert, hogy főműsoridőben bohóckodhat, hogy minden nap szerepel az újságban. De egyszer az ő ideje is lejár, mert akárhogy is nézzük, nem egy z generációs ifjú titán. Egyszer majd meg kell tanulnia ekkora mértékű tévés-, és médiaszereplés nélkül élni (mert ezek a fiatalokra épülnek és a fiatalokat keresik). Tibi arra is céloz válaszposztjában, hogy Iván irigy rá. Remélem, hogy nincs így. Fenyő Ivánnak tudnia kell, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél (hiszen erről ír). Hogy nagyon jól hangzik Kasza Tibi több, mint 800.000-es rajongótábora, hogy bele lehet ebbe kapaszkodni, mint egy rózsaszín lufiba, de attól még nem ez az igazi siker.

Majka pedig egy régebbi beszélgetésükkel jött elő. Valamilyen közös munkát terveztek Ivánnal, ami aztán nem valósult meg. Most közölte, hogy örül ennek.

Számomra viszont Fenyő Iván nem vált kevésbé hitelessé emiatt. Akkor lenne hiteltelen, ha egy silány minőségű, ócska közös produkciót alkottak volna meg Majkával. Merthogy Iván nem Majkát kritizálja ugye, hanem azt, amit ő mostanában csinál. Ja. Na mindegy.

 

Fenyő Iván, Majka, Kasza Tibi

 

Sokan tudják (és tudjuk), hogy Fenyő Ivánnak igaza van. Akinek van egy csöppnyi esze, és akiben van némi igény a minőség, a tartalom és az érték iránt (ami nyugodtan lehet humoros és szórakozató is), az jól tudja. Tehát Majka tudja ezt, és feltételezhetően Kasza Tibi (hú, de jóhiszemű vagyok) is. De mégis mit reagálhattak volna? Hogy „Baszki tesó, tudom. Igazad van. De hát ez ilyen.” ?

Azt, hogy kénytelenek alkalmazkodni a helyzethez? A népszerűség növelése és fenntartása, a köztudatban maradás, a sikerek, a pénz, a ki tudja mi érdekében?

Ezeket nem mondhatják ki, mert akkor jó néhány lehetőségtől és melótól esnének el, valamint népszerűségük is csökkenne. De hogy miért csinálják azt, amit csinálnak, és miért azokat a döntéseket hozták meg, amiket, igazából csak ők tudhatják.

Talán nem is az a baj, hogy az ember néha – a megélhetés, a népszerűség, stb. miatt – belemegy kifejezetten gagyi vagy olyan dolgokba, amelyek nem annyira méltóak hozzá, hanem az, hogy egyre inkább ez van. Hogy a celebek, a népszerű médiaszereplők többnyire ilyen melókban vesznek részt. Ezzel együtt nem veszik, vagy nem akarják figyelembe venni azt, hogy mekkora részük, felelősségük van a nép ízlésének, igényeinek alakításában. És bár a médián, tévén kívül is van művészeti és kulturális élet, de az általános színvonal csökkenése sajnos arra is kihat.

Régen gyakrabban néztem tévét. Szerettem a tehetségkutatókat, és nem zavart, hogy a zsűrijükben ott ült Presser Gábor, Eszenyi Enikő. Hogy Stohl András és Szabó Kimmel Tamás műsorokat vezettek amellett, hogy a színpadon komoly szerepeket játszottak. De régebben azért jobb műsorok voltak. Elég arra gondolni, hogy a legutóbbi X-Faktor (igen, belenéztem) mennyire szar volt az elődeihez képest. Hogy mennyire idiótán viselkedett a zsűri, pedig Puskás Peti és ByeAlex értelmes srácok, és Tóth Gabival sincs amúgy  bajom. Éppen ezért szomorú ez az egész. Nemcsak azért, mert a minőség, az igényesség, a színvonal egyre csökken, hanem azért is, mert akinek van elég esze, tehetsége és kreativitása, az sem tesz (vagy egyre kevésbé) ellene. Persze tisztelet a kivételnek (szerencsére még akad).

(Hogy mi volt előbb, a silány kínálat vagy a kereslet, a tyúk vagy a tojás, abba nem akarok, és nem is tudnék belemenni. Elég komplex téma ez.)

A legtöbben tudják, hogy mi a valóság. Látják, érzik ezt a hanyatló folyamatot, de nem vesznek róla  tudomást, legfőképpen nem beszélnek róla. Mert nem érdekük (illetve nagyon is az lenne, mindannyiunk érdeke lenne), mert félnek, mert mit tudom én. Mert a valósággal nehéz szembenézni. És szerintem itt nincs szó celebháborúról (vagy lehet, hogy csak én nem folytam bele eléggé). Fenyő Iván írt egy hosszú bejegyzést, és teljesen igaza van. Majka és Kasza Tibi ezzel tisztában vannak, de a reakcióik csupán egy hülye vakkantással érnek fel (amelyekben úgy tesznek, mintha a személyüket érte volna támadás). A média meg próbálja az ügyet a lehető legjobban eladni (pl. azzal, hogy ez celebháború). Igazából ennyi történt/történik. Mindez pedig csak alátámasztja azt, amiről Fenyő Iván írása szól.  Hogy „itt valamit benéztünk”. Sajnos a negatív irány nem fog átfordulni, de talán még apró dolgokat lehet tenni. Például azért nagyon is jó, hogy Fenyő Iván közzétette ezt a posztot.

 

Fenyő Iván a Beugró c. műsorban.

Még mindig szeretem ezt a Majka-számot.

Sajnálatos módon lusta voltam Kasza Tibiről bármit is kiguglizni.

 

kép forrása: pixabay.com

Save

További konokságok és liliségek (gondolatok, zenék, képek, versek, idézetek, további bejegyzések...) találhatók a blog Facebook oldalán. Ha van kedved, kukkants be, és/vagy csatlakozz. Néha pedig instáskodom is egy kicsit.

Figyelmeztetés: néha eléggé elgurul... a minden. A gyógyszer marad, de én inkább a minden után gurulok.

Save

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mónika, én köszönöm, hogy olvasol, és hogy így gondolod.

  2. Végh-Fodor Mónika says:

    Nagyon szeretem olvasni az írásaidat! Tetszik, ahogy nézed a világot, és amit látsz, és ahogy leírod! Köszi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!